Wat kan LTGARDENS voor jouw doen ?

Maaien 

verticuteren

beluchten

bemesten

kalken

01.

Gazon maaien

Gras groeit. Om goed te groeien heeft het licht nodig. Lang gras laat minder licht door, waardoor nieuwe grassprieten weinig kans krijgen om te groeien. Door het gras te maaien krijgen ook de fijnere grassprieten de kans om groot en stevig te worden. Zo groeit er meer gras en krijgt u een grasmat met een hogere dichtheid. Een bijkomend voordeel hiervan is dat andere plantjes zoals mos en onkruid minder kans krijgen om te groeien. Regelmatig maaien geeft dus een dikkere grasmat zonder onkruid.

 
grass_metal_mechanical_cut_lawn_picasa_gas_illusion-392968
02.

Graskanten bijsnijden

Graskanten laten snijden, knippen of afsteken? De verzorging van je gras en gazon gaat verder dan alleen het maaien van het gras. Het is van belang dat graskanten er verzorgd uitzien want strakke graskanten dragen evenzeer bij tot een verzorgde totaalindruk als het maaien. Dit betekent dat de kanten regelmatige verzorging nodig hebben.

 
shutterstock_1508245358 (1)
03.

Gazon verticuteren

In ieder gazon gaat zich naar verloop van tijd een viltlaag in de grasmat vormen. Deze viltlaag bestaat uit afgestorven grasdeeltjes die na het maaien zijn achtergebleven op het gazon en uit mossen die hierop gaan groeien.

Deze viltlaag wordt op termijn steeds dikker waardoor zuurstof, meststoffen en water niet meer in de bodem kunnen dringen. Het gazon wordt zo verstikt en zal, wanneer je er niets aan doet, geel gaan kleuren en uiteindelijk afsterven.

Je houdt dan meer mos over dan gras. Verticuteren houdt in dat je op mechanische wijze de oude viltlaag uit het gras gaat verwijderen. De grasmat raakt hierdoor goed doorlucht zodat het weer voedingsstoffen kan opnemen en kan gaan groeien. 

 
lawn-mower-2385925_1920
04.

Gazon beluchten

Het principe om het gazon te beluchten is vrij eenvoudig. Beluchten is niets meer dan ervoor te zorgen dat de nodige stoffen tot bij de wortels van het gras kan geraken. De eenvoudigste oplossing hiervoor is het maken van vele en fijne gaatjes door de bovenste laag, doorheen de viltlaag, zodat de grond luchtiger wordt. (regen)water komt hierdoor sneller bij de wortels, zo ook de nodige zuurstof en eventuele extra meststoffen komen beter tot bij de wortels. Het wortelgestel van de grasmat kan zich opnieuw gaan ontwikkelen en zal ook breder kunnen uitgroeien, waardoor het gazon er na enige tijd weer beter en gezonder uitziet. 

 
gazon beluchten web
05.

Gazon bemesten

De sleutelfactoren tot een groener gazon zijn de juiste bemesting en regelmatig onderhoud. In gazonmest en in andere soorten plantenmest zitten altijd drie basisstoffen: stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Elke plant heeft minstens deze drie voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien. In gazonmest zitten nog veel meer stoffen en sporenelementen die een gezonde groei bevorderen. Denk aan magnesium, ijzer en calcium. Deze stoffen zijn vooral belangrijk om vergeling van het gras te voorkomen.

 
grasbemesting-1
06.

Gazon kalken

Een zure bodem is te herkennen aan het opkomen van mos. Iedere bodem zal jaarlijks een natuurlijke verzuring ondergaan. Vooral naar de winter toe zal dus er een verzuring van de bodem optreden. Dankzij het gebruik van kalk kan de zuurtegraad van de bodem hersteld worden. Daarnaast zorgt kalk er ook voor dat een betere opname van voedingsstoffen mogelijk is.

 
wanneer-gazon-kalken
07.

Onkruid bestrijden met GBM

 

Selectieve onkruidbestrijding heeft als doel ongewenste onkruiden tussen beplanting te bestrijden of onkruiden in een gazon aan te pakken. Een onderdeel hiervan is de correcte toepassing van gewasbeschermingsmiddelen om de werking van de middelen te optimaliseren.

 

 
gardening-2518377_1280
WAT DOEN WE NOG ?

Tuinaanleg / Tuinrenovatie / Tuinonderhoud